Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος


Επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου “Α. Συγγρός”

Δερματοχειρουργική – Αισθητική Δερματολογία
Κρυοχειρουργική – Χημικό Peeling
Εφαρμογές Laser
Μεσοθεραπεία προσώπου – σώματος

Το  καλοκαίρι έφτασε και τώρα που ετοιμαζόμαστε για την εμφάνιση στην παραλία, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τις περισσότερες γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι παροδικής αποτρίχωσης, όπως ξύρισμα, κρέμες αποτριχωτικές, κερί κ.λ.π. και σίγουρα δεν ξέρουμε ποια να διαλέξουμε και γιατί. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί οι συσκευές μόνιμης ριζικής αποτρίχωσης με την χρήση της τεχνολογίας των  laser. Με την χρήση των laser, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε πρόσωπο, χέρια, πόδια, μασχάλες, μπικίνι, γίνεται παρελθόν, γρήγορα, εύκολα και οριστικά.

Αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη (CANDELA)

Το laser Alexandrite (Αλεξανδρίτης) CANDELA είναι το αποτελεσματικότερο laser αποτρίχωσης. Η βασική πηγή είναι μια λάμπα που εκπέμπει σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος. Η δέσμη φωτός αυτής της λάμπας ενισχύεται περνώντας από έναν ενισχυτή και φτάνει στην έξοδο του μηχανήματος.

Το laser αυτό εκπέμπει μήκος κύματος στα 755 nm που απορροφάται επιλεκτικά από την μελανίνη της τρίχας. Με την laser αποτρίχωση επιτυγχάνεται θερμική καταστροφή του θυλάκου της τρίχας (επιλεκτική φωτοθερμόλυση), χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Η laser αποτρίχωση με το τελευταίας γενιάς σύστημα Alexandrite laser “Candela Gentle lase”, χάρη στους δύο διαφορετικούς μηχανισμούς ψύξης που περιέχει, είναι μια εντελώς ανώδυνη, ασφαλής απλή και αποτελεσματική διαδικασία.

Το σύστημα αποτρίχωσης GentleLASE του οίκου Candela Laser Corporation είναι ένα σύγχρονης τεχνολογίας σύστημα, κατάλληλο για αποτρίχωση, ευρυαγγείες κάτω άκρων χρώματος μπλε (1.0 έως 3.0 mm) και γεροντικές κηλίδες άκρας χειρός, προσώπου. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται η πρώτη επιλογή σε laser Αλεξανδρίτου με μόνιμα αποτελέσματα αποτρίχωσης για κάθε τύπο επιδερμίδας.

Πως λειτουργεί η αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη;

Το Laser Αλεξανδρίτη παράγει δέσμη φωτός που είναι σχεδιασμένη να απορροφάται κατά κύριο λόγο η θεραπεία αυτή μπορεί να αφήσει μικρές ουλές. Η χρήση των Laser Αλεξανδρίτη από  εξειδικευμένο ιατρό είναι γρήγορη, ασφαλής, αποτελεσματική, εύκολη και επιτρέπει τη θεραπεία μεγάλων περιοχών στη διάρκεια μιας συνεδρίας. Μετά από μία μόνον συνεδρία οι τρίχες εξαλείφονται, ενώ μετά από επανειλημμένες συνεδρίες επιτυγχάνεται το μόνιμο αποτέλεσμα.

Laser alexandrite – Πλεονεκτήματα

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές μέθοδοι «φωτοαποτρίχωσης», όπως η φωτόλυση, το παλμικό φώς, το IPL και το diode laser.  Η μόνη όμως μέθοδος αποτρίχωσης γίνεται με laser alexandrite (αλεξανδρίτη). Τα πλεονεκτήματα του laser alexandrite είναι πολλά καθώς:

  • Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποτρίχωσης με γρήγορα, ασφαλή και μόνιμα αποτελέσματα.
  • Η χρήση του μπορεί να γίνει μόνο σε ιατρεία και ιατρικές κλινικές, καθώς απαιτείται ιατρική άδεια δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού, ο οποίος επιβλέπει την εφαρμογή και την λειτουργία του.
  • Η εφαρμογή laser alexandrite στην αποτρίχωση προσώπου δεν προαπαιτεί ξύρισμα των τριχών του προσώπου όπως γίνεται με τις άλλες μεθόδους φωτοαποτρίχωσης. Το ξύρισμα που γίνεται στο γυναικείο πρόσωπο κατά την αποτρίχωση  με IPL μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τριχοφυΐας και στην παρουσία πιο σκληρών, σκουρόχρωμων τριχών.
  • Είναι η μέθοδος με τα πιο γρήγορα αποτελέσματα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις με εφαρμογή 4-5 συνεδριών laser alexandrite μπορεί να έχουμε πλήρη εξάλειψη των τριχών.
  • Το laser alexandrite είναι το πιο ανώδυνο, καθώς είναι το μόνο που διαθέτει ψυκτικό μηχανισμό αέρα. Με τον τρόπο αυτό η συνεδρία είναι άνετη και η εφαρμογή απόλυτα ασφαλής για το δέρμα.
  • Με το laser alexandrite μπορούμε να αποτριχώσουμε περιοχές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν άλλες μέθοδοι φωτοαποτρίχωσης όπως φρύδια και μεσόφρυο.
  • Το laser alexandrite εφαρμόζεται και για ιατρικούς λόγους αποτρίχωσης, όπως θυλακίτιδες προσώπου και σώματος και κύστη κόκκυγα.

Πόσο καλά είναι ανεκτή η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη;

Η θεραπεία της αποτρίχωσης είναι καλά ανεκτή και τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα μόνο μικρό αίσθημα δυσφορίας τοπικά. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται τοπική αναισθησία, ωστόσο, όταν γίνεται θεραπεία των πιο ευαίσθητων περιοχών, εφαρμόζουμε αναισθητική κρέμα 1 ώρα πριν τη θεραπεία, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον πόνο.

Ποια είναι η φροντίδα της περιοχής που έγινε η θεραπεία;

Αμέσως μετά τη θεραπεία, η περιοχή μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα και να νιώθετε σα να είχατε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα. Η αντίδραση αυτή υποχωρεί σε λεπτά έως ώρες. Μετά το τέλος της θεραπείας εφαρμόζουμε ψυχρές κομπρέσες ή/και καταπραϋντική κρέμα για να υποχωρήσουν γρήγορα τα παραπάνω συμπτώματα.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Επειδή η τρίχα περνάει κατά την ανάπτυξή της από διάφορες φάσεις και τα Laser καταστρέφουν πιο αποτελεσματικά την τρίχα που βρίσκεται στην ενεργό φάση ανάπτυξης, συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μια θεραπευτικές συνεδρίες. Οι περισσότεροι ασθενείς απαιτούν 6-7 συνεδρίες σε μια συγκεκριμένη περιοχή (αναλόγως της περιοχής). Οι άνδρες, ή κάποιες γυναίκες με ορμονικό πρόβλημα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 6 συνεδρίες. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Τα πόδια, οι μασχάλες και το μπικίνι ανταποκρίνονται ευκολότερα στη θεραπεία, ενώ το πρόσωπο, κυρίως το άνω χείλος και το πηγούνι, είναι πιο ανθεκτικά. Οι θεραπείες γίνονται κάθε 6-8 εβδομάδες κατά μέσο όρο.

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες;

Η θεραπεία με Laser Αλεξανδρίτη που γίνεται από εκπαιδευμένο δερματολόγο, σχεδόν ποτέ δεν έχει μόνιμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η υπομελάγχρωση (ανοιχτότερος τόνος) είναι σπάνια και υπερμελάγχρωση (σκουρότερος τόνος) μπορεί να συμβεί σπάνια σε πιο σκούρους τύπους δέρματος. Αυτές οι διαταραχές στο χρώμα σιγά σιγά υποχωρούν και πολύ σπάνια μπορεί να είναι μόνιμες. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες πριν και μετά τη θεραπεία, ώστε να ελαχιστοποιούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι.

Το παραπάνω άρθρο της Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Ευαγγελίας Παπακωνσταντίνου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό:

“Γραμμή Γαλατσίου” – Ιούλιος 2015

με τίτλο: Αποτρίχωση με LASER για ένα βελούδινο δέρμα

εμφάνιση πλήρους άρθρου